H Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της ιστοσελίδας https://iliaspapageorgiadis.com του Ηλία Παπαγεωργιάδη πραγματοποίησε αναλυτική έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις του γενικού πληθυσμού γύρω από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2024 και στόχευε στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα των ακινήτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ποσοτικής μεθόδου, συγκεκριμένα τηλεφωνικών συνεντεύξεων, και περιλάμβανε δομημένο ερωτηματολόγιο. Το δείγμα της έρευνας αφορούσε τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 17 ετών και άνω, με συνολικό μέγεθος δείγματος 1718 ατόμων (1700 σχεδιασθέντα). Η έρευνα κάλυψε γεωγραφικά τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ η στάθμιση των δεδομένων έγινε ως προς το φύλο και την ηλικία. Η έρευνα εκπονήθηκε από 27 ερευνητές με την βοήθεια 3 εποπτών πεδίου. Το μέγιστο διάστημα αβεβαιότητάς της ανέρχεται στο +/- 2,4% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.Η έρευνα αποσκοπεί στην αποτύπωση του τρέχοντος κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος όπως και των στάσεων και πεποιθήσεων της κοινής γνώμης για την αγορά ακινήτων. Περιλαμβάνει σύντομες σημειώσεις και συμπερασματικές παρατηρήσεις που βασίζονται στην αναλυτική ικανότητα της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας, ένα μεγάλο μέρος του δείγματος, δηλαδή το 49,5% των ερωτηθέντων, δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων. Αυτό υποδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων αποτελεί σημαντικό θέμα  για τους πολίτες των περιοχών αυτών, κυρίως ανάμεσα στις ηλικίες των 17 έως και 34 ετών, ενώ οι ερωτηθέντες ηλικίας 55 ετών και άνω δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, σε ποσοστό 67,5%. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες (17-34 ετών) δείχνουν υψηλότερα επίπεδα ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανάγκη για απόκτηση κατοικίας ή επενδυτικές ευκαιρίες. Στη συνέχεια όσον αφορά την ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων στην χώρα μας, η πλειοψηφία με το 66% την χαρακτήρισε “παράλογη”, “φούσκα” και “ακατανόητη” δηλαδή οι αντιλήψεις για τις τρέχουσες τιμές ακινήτων είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές, με πολλούς να θεωρούν τις τιμές μη δικαιολογημένες ή υπερβολικές.

Οι προβλέψεις των ερωτηθέντων για την προοπτική της αγοράς ακινήτων μακροπρόθεσμα, δηλαδή 12 μήνες μετά από σήμερα, δείχνουν πως το 56% περιμένει πως οι τιμές θα αυξηθούν. Αυτές οι προσδοκίες ενδεχομένως αντικατοπτρίζουν την ανησυχία για τη βιωσιμότητα των τρεχουσών υψηλών τιμών. Η ηλικιακή ομάδα 17-34 (69,5%) και οι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης (ΑΕΙ 57,5% και Μεταπτυχιακό/Διδακτορικό 54,5%) εμφανίζουν την μεγαλύτερη βεβαιότητα για αύξηση των τιμών. Έπειτα ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της έρευνας, εξετάζει τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων σχετικά με τη δυσκολία πρόσβασης σε δάνειο για την αγορά κατοικίας. Το 69,5% των ερωτηθέντων θεωρούν την πρόσβαση είτε δύσκολη (38,5%) είτε μάλλον δύσκολη (31%). Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση δανείου, το οποίο μπορεί να αντανακλά την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και τις πολιτικές των τραπεζών που καθιστούν αδύνατη την απόκτηση δανείου για την εξασφάλιση ακινήτων. Οι πολίτες θεωρούν πως οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν προσφέρουν αρκετά ευνοϊκούς όρους για δάνεια κατοικίας. Ακόμη η πλειονότητα των ερωτηθέντων (81,5%) υποστηρίζει ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι υψηλά ή μάλλον υψηλά. Πολλοί λίγοι (μόλις 2,5%) πιστεύουν ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά ή μάλλον χαμηλά. Τα τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να αυξάνουν τα επιτόκια για να καλύψουν το κόστος χρηματοδότησης και κινδύνου, αποθαρρύνοντας έτσι τους πολίτες από την λήψη δανείου.

Από τους ερωτηθέντες επίσης ζητήθηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την επενδυτική ελκυστικότητα των ακινήτων σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων, όπως μετοχές, επιχειρήσεις και κρυπτονομίσματα. Το συμπέρασμα είναι πως η επένδυση σε ακίνητα είναι είτε πιο ελκυστική ή μάλλον πιο ελκυστική σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις (58,5%). Αξίζει να αναφερθεί πως η ελκυστικότητα της επένδυσης σε ακίνητα βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εκπαιδευτικού υποβάθρου ή περιοχής κατοικίας, πιθανώς επειδή υπάρχει σχετική σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτή τη κατηγορία επένδυσης σε σύγκριση με άλλες, πιο ασταθείς επιλογές.

Συμπερασματικά, η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις τρέχουσες τάσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Παρά το έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, οι ανησυχίες για τις υψηλές τιμές και τις μελλοντικές πτώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση της αγοράς και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Οι αλλαγές στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να επηρεάσουν τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις του κοινού, οδηγώντας σε δυναμικές αλλαγές στην αγορά. Η μελέτη αυτών των παραγόντων είναι κρίσιμη για την κατανόηση και την προσαρμογή στις μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς ακινήτων.

Η παρουσίαση της έρευνας είναι διαθέσιμη εδω., ενώ η συνέντευξη του Διευθυντή Ερευνών και του Ηλία Παπαγεωργιάδη εδω.